
Overmorgenlezing 2025
Door Laurens Dassen
9 mei 2025, 16.00 uur
De Nieuwe Liefde, Amsterdam
Op de Dag van Europa 2025 organiseert Charge Wetenschappelijk Platform Volt de Overmorgenlezing met als spreker niemand minder dan Laurens Dassen, partijleider van Volt Nederland. Hoe ziet de toekomst van een verenigd Europa eruit voor Laurens? En hoe verhoudt deze visie zich tot de inzichten van wetenschappers en experts? Aansluitend gaat Laurens Dassen in gesprek met experts en wetenschappers over de grote Europese vraagstukken van morgen.
Politiek en wetenschap komen samen in een programma omlijst door muziek, poëzie en dialoog. De Russische celliste Maya Fridman laat horen hoe muziek grenzen overstijgt. Ze speelt muziek die componeerde in de eerste dagen na de Russische invasie van Oekraïne – een muzikale uitdrukking van wanhoop, woede én broze hoop. Sara van Gennip sluit als dagdichter de middag af. Bekend van onder meer Oerol en Lowlands, verbindt zij grote thema’s met persoonlijke, poëtische observaties.
De moderatie is in handen van programmamaker en presentator Shula Tas.
Ben jij erbij op deze Europese feestdag?
Over de sprekers
Laurens Dassen is fractievoorzitter van Volt in de Tweede Kamer. In 2018 sloot hij zich aan bij Volt uit zorgen over het groeiende nationalisme en populisme. Zijn overtuiging: de grote uitdagingen van deze tijd – van klimaat tot technologie – vragen om samenwerking en Europese oplossingen. Hij staat voor een politiek die grenzen overstijgt, transparant is en gericht op de lange termijn. Vanuit de Tweede Kamer zet Laurens zich in voor een Europa dat werkt voor álle Europeanen.
Schrijver en wetenschapper Thomas Huttinga is Europeaan in hart en nieren. Hij is docent aan de Universiteit Utrecht en houdt zich in zijn werk bezig met de vraag wat ons als Europeanen bindt. In zijn vorig jaar verschenen boek "Waarom we Europeaan zijn" laat hij zien dat nationale identiteiten niet vanzelfsprekend zijn en pleit hij voor een nieuw, positief verhaal dat het “Europagevoel” tot leven wekt.
Over het panel
Emma van Nieuwenhuizen
Daniel Mügge
Anne-Isabelle Richard
Emma van Nieuwenhuizen pleit voor een wereld waarin de stem van de jongeren luid en duidelijk gehoord wordt. Als VN Jongerenvertegenwoordiger voor Mensenrechten en Veiligheid roept ze op tot idealisme en de moed om de toekomst vorm te geven – in Europa en daarbuiten.
Voor Daniel Mügge draait politieke economie behalve om cijfers vooral om de vraag wie ze maakt – en waarom. Als hoogleraar Political Arithmetic aan de Universiteit van Amsterdam onderzoekt hij hoe Europa probeert grip te krijgen op nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie. Zijn werk legt bloot hoe data, diplomatie en macht elkaar kruisen in de strijd om technologische soevereiniteit. Mügge leidt een groot onderzoeksproject over Europese AI-governance en is mede-oprichter van het Citizens, Society and AI-platform (CiSAI).
Europa is voor Anne-Isabelle Richard nooit een verhaal op zichzelf. Als historicus verbonden aan de Universiteit Leiden onderzoekt zij hoe Europese geschiedenis onlosmakelijk verbonden is met mondiale en imperiale structuren. Richard publiceert over thema’s als dekolonisatie, transnationalisme en regionale samenwerking. Daarnaast is ze medevoorzitter van het European Network in Universal and Global History (ENIUGH) en van de Adviestafel Geesteswetenschappen van de NWO.
Praktisch
Tijden: Inloop vanaf 15.30 uur; aanvang programma om 16.00 uur; borrel vanaf 18.00 uur; einde om 19.00 uur.
Locatie: De Nieuwe Liefde, Amsterdam
(Lees hier meer over de bereikbaarheid van de locatie).Kaarten kosten €12,50 en zijn verkrijgbaar via Eventbrite. Er is een beperkt aantal kaarten gratis beschikbaar voor mensen met een kleine beurs: neem contact op als je hiervoor in aanmerking wilt komen.
Kun je er niet bij zijn? Dan kun je de lezing ook online volgen via een livestream op deze pagina. Al mis je dan natuurlijk wel de kans om vragen te stellen en samen in gesprek te gaan tijdens de borrel.
Over de Overmorgenlezing
De Overmorgenlezing vindt plaats op 9 mei, de Dag van Europa. Met deze jaarlijkse lezing door een toonaangevende spreker met visie op de toekomst van Europa en de rol van de Europese Unie, slaat Charge de brug tussen wetenschap en politiek. Eerder werd de lezing gegeven door Arend Jan Boekestijn.