Europese integratie, Achtergrondartikel Elias Rutten Europese integratie, Achtergrondartikel Elias Rutten

Europa in een spagaat: Open strategische autononomie

In een steeds instabielere wereldorde gekenmerkt door oorlog, competitie en technologische verandering beoogt de EU zich als een legitieme wereldmacht te profileren. Het debat sluimert al langer op de achtergrond, maar de crisis in Oekraïne heeft het belang van geopolitieke onafhankelijkheid onderstreept.

Meer lezen
Europese integratie, Achtergrondartikel Elias Rutten Europese integratie, Achtergrondartikel Elias Rutten

Europa in de kou: Open strategische autonomie

In een steeds instabielere wereldorde gekenmerkt door oorlog, competitie en technologische verandering beoogt de EU zich als een legitieme wereldmacht te profileren. Het debat sluimert al langer op de achtergrond, maar de crisis in Oekraïne heeft het belang van geopolitieke onafhankelijkheid onderstreept. In deze serie tracht Charge de complexiteiten van het debat over “Strategische Autonomie” te duiden.

Meer lezen
Europese integratie, Europeaan De redactie Europese integratie, Europeaan De redactie

Jacques Delors: Architect van de Europese Unie

Na zijn overlijden werd Jacques Delors volop geprezen door tal van Europese leiders. In pro-Europese kringen wordt hij regelmatig liefkozend de “visionair”, “vader” of “architect” van de Europese Unie genoemd. President Ursula von der Leyen verklaarde de huidige generatie Europese leiders troonopvolgers van Delors’ levenswerk: “een vibrante en welvarende Europese Unie.”

Meer lezen
Europese integratie, Column Berrie van der Molen Europese integratie, Column Berrie van der Molen

Kathedraal

“Beschouw de Europese Unie als een kathedraal in aanbouw, waar steeds van alles wordt veranderd en toegevoegd”, hoorde ik de professor zeggen. Ik zat in de grote collegezaal van de Oudemanhuispoort in Amsterdam waar ik tot 2012 als student ook college volgde. Nu ik er voor mijn werk zit hoor ik bij de “toehoorders”: veelal mensen met grijs haar, brilletjes en keurige notitieblokjes. Muisstil en driftig pennend.

Meer lezen

Democratie voor minderjarigen: de stemleeftijd in Nederland en Europa

Op 22 november 2023 hebben miljoenen stemgerechtigde Nederlanders van 18 jaar en ouder hun stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als het aan Volt ligt, wordt deze leeftijd verlaagd naar 16. Wat blijkt uit onderzoek over de mogelijke effecten daarvan op de democratie? En hoe hoog is de stemgerechtigde leeftijd in andere Europese landen? Charge is erin gedoken.

Meer lezen

De democratie als ecosysteem

Burgers moeten veel meer te zeggen krijgen over wat er moet gebeuren en hoe dat moet. Dat is niet alleen nodig voor het draagvlak van de besluiten van de overheid, maar ook voor het verhogen van de kwaliteit daarvan. Want in de samenleving is heel veel vooral praktische kennis en deskundigheid aanwezig die nodig is voor het bedenken van uitvoerbare oplossingen voor de complexe opgaven van onze tijd. Daarvoor zijn ingrijpende democratische vernieuwingen nodig, niet alleen op lokaal en regionaal niveau maar ook nationaal en in de EU.

Meer lezen